No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Khamis, 6 April 2017

Kampung Asal Moyang

 Cuti Thaipusam tahun ini buat pertama kalinya kami sekeluarga berkesempatan untuk melawat kampung asal moyang Tukang Kebun. Simpang dari jalan utama ke Kundasang adalah seperti yang direkodkan di posting sebelum ini (related posting klik sini) masuk ke jalan Tomis Tiong Lokos. Suasana pemandangannya juga terasa nostalgia seakan semasa zaman Tukang Kebun menuntut ilmu di Jepun dahulu pergi berjalan-jalan pada musim panas. Jalan yang berliku-liku di kawasan lembah banjaran hijau puas mata memandang. Terasa akan berada di luar negara. Cuaca pun amat nyaman walaupun sudah tengahari di kawasan terang benderang.
 Kebetulan ada saudara yang sedang berada di kebun nenasnya bersebelahan jalan. Di situ boleh kelihatan puncak Gunung Kinabalu yang berselendangkan awan.
 Pondok kecil untuk berehat semasa berada di kebun. Katanya ada rancangan untuk bina projek lebuhraya Pan Borneo di masa hadapan seperti aliran jalan di bawah yang akan merentas kebunnya. Pertama kali juga Tukang Kebun amati ada pokok ubi kayu kepunyaannya yang pucuk berwarna merah sedang berbunga juga menghasilkan kantung benih. Ya pokok ubi kayu juga menghasilkan bunga. Cuma jarang sekali kita nampak bunganya.  
 Di gambar atas ini boleh lihat di lembah tersebut ada kawasan kampung bernama Nuluhon. Di sinilah kami menuju seterusnya untuk berehat makan tengahari di pondok pakcik kami. Sebelum bertolak kami dah tapau makanan. Alangkah indahnya bangun pagi buka tingkap dapat menghirup udara segar di luar dan hijau dunia. Tidak jelas tetapi ada beberapa tempat di sekitar kawasan ini juga menanam padi huma.
 Tidak jauh dari rumah pakcik kami ini ada sepokok buah limau yang buahnya agak besar dan tumbuh bergugusan menarik perhatian Tukang Kebun. Besar buahnya sebab dari jarak Tukang Kebun ambil gambarnya masih jelas kelihatan. Besarnya macam antara buah orange atau grapefruit.
 What came on my mind the first things was it might be one of the ancestors of the citrus family. Limau dikatakan berasal dari Asia Tenggara. Unik pokok limau ini adalah ianya tumbuh bergugusan rapat-rapat macam anggur. Ada perangai macam buah grapefruit. Out of luck tiada buah yang masak, kalau tak memang dah cuba bawa balik some ripe samples hehehe....Memang mama ada cerita dulu masa dia kecil dekat kawasan kampung asal moyang ini ada pelbagai jenis buah limau. Cuma sekarang dah makin pupus.
 Setelah isi perut kami menuju ke Kampung Wasai pula yang melalui beberapa sungai kecil. Perjalanan sampai ke kampung ini dalam 2 jam. Sejam cuma dari Kota Kinabalu ke Pekan Nabalu. Kemudian satu jam lagi sebab jalan kampung cuma gravel memakan masa. InsyaAllah bila ada jalan yang elok akan mengambil masa yang singkat untuk sampai. Nasib masa minggu kami pergi bukan hujan.
 Pemandangan Kampung Wasai dari kawasan tinggi. Yang nampak jelas di sini ialah bangunan Sekolah Rendah. Sekolah menengah tiada sini, ramai pelajar pergi ke Sekolah Menengah Tun Fuad Stephan di Kiulu yang amat jauh untuk berjalan kaki. Biasanya kena masuk asrama. 
 Kalau anak minta tolong jaga cucu nanti hantar sekolah rendah sini sahajalah. Suruh naik basikal atau atuk dia hantar naik motosikal. Its safer here compare to the city, only local people pass this lonely gravel road. Growing up surrounded by nature. Di sini belum ada jalan proper lagi, kalau musim hujan leceklah jalan. I fell in love with this place, so I dream I can spend the rest of my life after retirement here. To be buried here.
  Kalau cucu nak berjalan jauh jugalah since the land is on the other side that can be seen as picture above and below. Mama kata its probably next to the land yang sudah clear masih hutan lagi. The land is splited into two by the gravel road. Mama kata belah atas divided by the road will be my sister and yang bahagian bawah jika ada rezeki InsyaAllah can be mine to live there. Bahagianya hati if the master bedroom faces Mount Kinabalu. At the moment its such an isolated place right. Living like a recluse. Kalau begini memang setiap kali keluar je dari lembah ini kereta kena fill up with supply before we return. Nak balik pun kena before dark. Macam boleh bela llama kat sini.
  We entered the main area of Kampung Masai sampai sini sahaja sebelum patah balik. Seronok tengok kumpulan angsa putih ini dan rasanya baka angsa putih ini lain dari jenis angsa putih yang biasa dibela dari tempat lain dari body structure dan mukanya. Sampai dah terfikir nanti nak beli anak angsa from tuan dia ni. 
 Syukur Alhamdulillah walaupun jalan masih belum tar lagi tapi dah ada bekalan elektrik dengan sepanjang jalan nampak tiang-tiang elektrik.
  Rasa macam jalan di luar negara siap kena lalu jenis jambatan kayu macam 'bailey bridge'.
 Sampai ke Pekan Nabalu, anak-anak naik balik sama kereta dengan kami. Masa jalan tak elok mereka naik kereta atuk tinggi sikit. Atuk dan nenek balik ke Kota Kinabalu. Tukang Kebun sekeluarga pula ke Kiulu. Masa di Pekan Nabalu yang Tukang Kebun perasan Abby badan macam panas (related posting klik sini). 

2 ulasan:

AMIIZAA berkata...

masyaallah seronoknya...cantiknyaaaaaa pemandangan:)

Normala Saad berkata...

Sukanya tengok tempat2 begini..untung Diana